top of page
  • Writer's pictureEUCOW FONDS

Mazā Mežotnes pils

Mežotne ir sena un slavena apdzīvota vieta 10 km uz rietumiem no Bauskas. Tā sākusi veidoties Lielupes kreisajā krastā – tur, kur upi šķērsojis Žemaitijas – Mežotnes – Rīgas ceļš un kur vēl šodien paceļas Mežotnes pilskalns un Vīnakalns. Jau 1. gt. beigās starp abiem kalniem atradusies senpilsēta.Stāvais Mežotnes pilskalns ir lielākais pilskalns Austrumzemgalē. 9. – 13. gs. tas bijis Upmales novada centrs. Stipri nocietināto pilskalnu sargājuši augsti vaļņi un aizsarggrāvji. 30. un 40. gadu arheoloģiskajos izrakumos te konstatētas 14 celtnes un iegūtas 3604 senlietas.


Mežotnes Mazā pils atrodas pašā Lielupes krastā. Tā ir viena no Mežotnes pils kompleksa ēkām.


Pils ir pilnībā atjaunota un izremontēta, restaurējot senolaiku stilu, kas mijas ar mūsdienīgu komfortu. Senlaiku noslēpumainā aura klāj šodienas prasībām atbilstošu interjera iekārtojumu.


Pirmais, kas pārsteidz, pārkāpjot slieksni, ir grandiozais, dolomīta sienu iekļautais foaje ar masīvkoka kāpnēm un otrā stāva balkonu, nedaudz mistisku apgaismojumu, oriģinālu griestu dekoru un kristāla lustru. Pils pirmajā stāvā atrodas plaša viesību zāle, ne mazāk plaša ēdamzāle, virtuve.


Otrajā stāvā ir bibliotēka un viesu guļamistabas ar labierīcības telpām. Katra guļamistaba iekārtota savā, neatkārtojamā stilā. Apgaismojums, mēbeles un citi interjera priekšmeti rada atšķirīgu senlaiku gaisotni katrai telpai, bet to izvietojums un ērtums atbilst mūsdienu komforta prasībām.


Pilī un tās apkārtnē tiek rīkoti dažādi koncerti, izstādes un mākslas plenēri.


bottom of page